Welcome to my site dedicated to the wonderful world of crawlers

Aktuellt

Här kommer aktuella händelser att beskrivas, t.ex. kan det handla om objekt jag varit och tittat på eller blivit tipsad om samt tankar kring bandtraktorer i allmänhet.

2015-07-15

Litteraturarkivet växer med div. litteratur, nu är det dags att börja katalogisera lite bättre då risken för dubblettköp är överhängande.

En sak är säker, när man tror att man känner till alla exemplar av en viss modell är det mer en regel än undantag att det finns dubbelt upp kvar att upptäcka därute, "Stay hungry, keep searching".

Ser fram emot att snart inspektera en riktigt gamlar Caterpillar, återkommer om detta.

IH BTD-6 som inköptes i Nielisel har nu fått liv och går riktigt bra. Alla oljor är bytta och lite småfix återstår. Det börjar även bli dags för provstarta av Universal Carriern som hämtades hem från fjället, återstår bara att hitta tid för detta. Häromdagen blev jag kontaktad av en man som kände till den LIMO som inköptes i Ockelbo, det visade sig att han hade sparat huv och huvsidor som låg och väntade på mig. Snacka om att man blir glad när någon engagerar sig så. Stort tack! För övrigt pågår renovering av motor till denna, toppen är klar men blocket kräven en hel del arbete samt gjutning av nya lager. Någon som har denna kunskap eller vet något som kan hjälpa till med lagergjutningen?

2015-04-07

Nu har det gått mer än ett år sedan senaste uppdateringen. Om det inte är av lathet så måste det vara bristen på införskaffade bandtraktorer...

IH BTD6 med Alftaband har sålts eftersom den inte stämde in i samlingen. Eventuellt kommer en Oliver OC-4 med Alftaband att införskaffas men det återstår att se vad det blir med den saken.

På litteratursidan har det hänt en del och samlingen har utökats.

Mitt senaste inköp är en komplett Svedala bandutrustning till Fordson F och tidiga N även kallade "Låglund". Den har tillverkningsnummer 17 och blir ett intressant studieobjekt nu när det finns tillräckligt många kända bandutrustningar för att kunna jämföras sinsemellan, sambandet mellan amerikanska Trackson och Svedala är ännu inte helt klargjort.

Av en ren slump har jag även snubblat över ett helt komplett kyl till en LIMO bandtraktor med både tillverkningsskylt och patentskylt. Ett helt unikt fynd skulle jag nog vilja påstå. Kylet finns nu i tryggt förvar bland mina övriga bandtraktorer. Bilder finns i bildgalleriet.

2014-01-05

2013 blev till slut ett riktigt bra år vad gäller införskaffande av nya objekt. I början av december gjorde jag årets sista men också ett av de mer intressantare inköpen i samband med en resa till Göteborg. I ett antal år har jag vetat om en LIMO i utkanten av Göteborg med jag har aldrig haft möjligheten att åka förbi och titta på den. Av en slump hittade jag några bilder på Internet av maskinen och till min förvåning såg den riktigt bra ut. Tyvärr är originalmotorn utbytt mot en A-Ford motor och växellåda men i sammanhanget passar den in och konverteringen är samtida. Det som gjorde mig extra intresserad var att tunnplåtsdetaljerna så som tank, tank konsol, motorhuv och motorsidor var intakta, raka och fina. Av en tillfällighet hade jag vägarna förbi i början av december och några dagar senare gjordes affären upp.

Dagen efter annandagen hyrdes en maskintrailer och LIMOn hämtades, allt gick bra även om den fick lastas av manuellt. Startförsök gjordes men startmotorn fick tas loss och håller nu på att gås igenom med div. nya reservdelar, sen skall det förhoppningsvis gå att starta LIMOn. Nya bilder finns i Bildgalleriet. Att kunna införskaffa två LIMO bandtraktorer under ett och samma år hör inte till vanligheterna.

Har även hämtat hem en IH T20 från Kalix åt en av mina maskinintresserade vänner, det är en fin och komplett maskin som sått ute en längre tid, se bilder här.

2013-08-19

Passade på att avsluta sommaren med att förvärva ännu en LIMO bandtraktor från 20-talet, se nya bilder i Bildgalleriet. Denna har varit känd sedan länge och stått som reklampelare utanför ett åkeri i en mindre ort. Tiden ute under bar himmel och som flitig lekplats för barn och andra intresserade har satt sina spår men den har ändå klarat sig förvånansvärt bra. Det gläder mig stort att kunna införliva denna i min samling som sedan tidigare innehåller en ej helt komplett LIMO och en ram med bandram, rullar, ledhjul och band.

Ca10kg ny Allis-Chalmers bandtraktor litteratur har också införskaffats till min litteratursamling. Litteratur finns till hjullastare om någon är intresserad då dessa inte passar in i min samling.

2013-05-10

Två nya förvärv har gjorts, något magert men jag får vara nöjd ändå. Den ena är en Oliver OC-4 från 1960 som jag såg för några år sedan på en av mina resor men först nu blev det affär. En något för ny maskin för min smak men eftersom den inte är ombyggd med Alftaband fann jag den intressant. Man ser dem inte så ofta i detta utförande.

Den andra maskinen är en vanlig IH BTD6 utan schaktblad. Hade sett annonsen över en månad men var inte intresserad av några fler av den modellen då jag redan har tre stycken. Ringde ändå till slut och fick uppfattningen att det rörde sig om den amerikanska versionen men det visade sig vara fel. Intressant blev den ändå för att maskinen varit i samma ägarfamilj sedan ny och endast gått i skogen utan schaktblad. Maskinen fungerar och priser var rätt så affär blev det.

Universal Carriern som grävdes upp i Åsele har nu tinat upp och skrovet har grävts ur till både glädje och sorg. Det visar sig att någon har byggt om hela styrningen och flyttat förarplatsen till höger sida bakom motorn. Främre delen av skrovet är helt barskrapat och allt pansar är bortskuret. Förutom motor och växellåda hittade jag pedalställ, styrning m.m. i den bakre delen av skrovet. Ombyggnationen verkar korrekt utförd och jag finner det inte helt osannolikt att Bröderna Sandberg i Stensele kan ha varit med på ett hörn.

2012-09-20

Under sommaren har ytteliggare en fin Fordson med Svedala bandutrustning införskaffats. Motorn måste bytas ut men i övrigt är den i ett bra skick. Bilder finns i bildgalleriet.

I övrigt har en Universal Carrier från andra världskriget grävts upp i Åsele. Den är kraftigt beskuren men allt det mekaniska verkar intakt. Bilder finns i bildgalleriet.

Mycket fin originallitteratur från 1919 till Cletrac H har införskaffast, totalt är det tre trycksaker. Även en original broschyr till Bates Steel Mule med stämpel från den svenska återförsäljaren har införskaffats.

2012-05-11

Uppgift har erhållits om att endast en Dinos bandtraktor finns bevarad, bildbevis saknas dock. Dinos lär ha visats på Göteborgsutställningen 1923, efterforskning pågår. Har lagt upp bilden i bildgalleriet, se bilden på Dinos här.

Bakkropp, band och kylare till en Cletrac W har införskaffats. Resterande delar finns också bevarade hos en annan samlare, dock saknas Weidely motorn tyvärr.

2012-04-19

Nu är det ett tag sedan jag skrev något nytt om bandtraktorerna. Senaste tiden har varit intressant då jag av en bekant inom maskinkretsen erhållit ett intressant foto från 20-talet på en Dinos bandtraktor tillverkad i Tyskland. Dinos var för mig en okänd bandtraktor och om fotot är taget i Sverige bevisar det att ännu en bandtraktortillverkare varit representerad i vårt land under 20-talet.

Intressant information har även kommit fram om den svensktillverkade STYR bandtraktorn och dess amerikanska förlaga, andra generationens Monarch LightFoot från 1918, varav det endast finns en bevarad i Amerika. Undersökning pågår för att jämföra likheterna. Vad vi vet är att ingenjör Hans Torstensson på Landskrona Nya Mekaniska Werkstads Aktiebolag med hjälp av ritningar hemtagna från Amerika konstruerade och tillverkade STYR.

2011-06-19

Dagsbesök på Åland för att undersöka en Hanomag K55.

2011-04-24

Dagsutflykt på 110mil... för att undersöka tips om en 20-tals bandtraktor. Resan gick bra och målet väl värt den långa resan. Hoppas kunna återkomma om denna bandtraktor... 

2011-01-30

Gruvvagnen som visar sig vara tysk och tillverkad av "F.C.Glaser & R.Pflaum" är komplett och i ett gott skick även om ett stag måste lagas, bilder kommer när snön smält bort.

I övrigt har jag kompletterat samlingen med lite original litteratur där jag rankar instruktionsboken till Åbjörn Andersons Svedala krypkedjeanordning högst. Hade redan en kopia sedan tidigare men det finns inget som slår känslan av original litteratur.  

2010-12-11

Nu råder stiltje då vinterna tagit sitt grepp om delar av samlingen. Har utökat samlingen med en smalspårig gruvvagn från ca 30-talet, en liknande finner ni tillsammans med en Cletrac W på ett av de gamla fotona ibildarkivet.

Sökandet efter information om Åbjörn Andersons Svedala krypkedjeanordningar till Fordson har tagit älgkliv framåt, mer info kommer.

Den största överraskningen måste ändå vara bilderna påJune traktorn med Svedala krypkedjeanorning. Dessa bilder är okända för mig och många andra inom området. Tänk om det går att få mer info om denna bandtraktor.

2010-09-30

Har nu förvärvat ytterligare en David Brown ITD50. Detta är vad jag vet det andra kända exemplaret av den 6 cylindriga ITD50 modellen byggd med den nu så eftertraktade David Brown 50D hjultraktorn som grund. Bandren är försedd med ett Amerikanskt Heil schaktblad som antagligen kommer från en Cletrac D. Original satt det oftast ett Blaw Knox schaktblad på David Browns bandtraktorer. Montaget är dock så bra gjort att det tills vidare kommer att behållas. 

2010-09-20

Har nu äntligen fått hem ett flertal bandtraktorer som jag har haft stående runt om i Sverige. IH T20, Calfdozer, Balilla, Fordson Svedala och Fordson County finns nu äntligen på hemmaplan.

2010-07-29

För några månader fick jag av en tillfällighet möjlighet att förvärva en mycket intressant bandtraktor. Även om den aldrig sålts eller brukats i Sverige är den så pass tekniskt och historiskt intressant att affären inte kunde gå mig förbi. I bildgalleriet hittar ni nu bilder på en Cletrac F tillverkad mellan 1920-23 i endast 3000 exemplar. Min är en av de 400 första tillverkade och således med största sannolikhet från 1920.

Har nu även lagt till bilder på min nyligen införskaffade Fordson med Svedala bandutrustning.

2010-05-28

Två till intressanta bandtraktorer har tillförts samlingen. Den ena är en Fordson County bandtraktor byggd på en vanlig Fordson Major Diesel hjultraktor. En rätt ovanlig bandtraktor i Sverige. Den har en intressant historia så till vida att förra ägaren hittade bandtraktorn i en hög med flis utanför ett sågverk.

Den andra bandtraktorn är en italiensk Balilla byggd av Mottomecanica 1939. Detta är en ovanlig bandtraktor som jag har lite kunskap om. Hur den kommit till Sverige är i dagsläget ej känt.   

Bilder på bandtraktorerna finns i bildgalleriet.

2010-04-23

Har införskaffat ännu en Fordson bandtraktor, denna gången en renodlad Svedala version med den kraftigare bandramen.

Har även tagit klivet över atlanten och väntar nu hem en Cletrac F, det är en bandtraktor som aldrig sålts i Sverige däremot i Europa. Cletrac F är en mycket speciell bandtraktor med en bandram som skiljer sig från det normala.

2010-01-19

Med anledning av att jag lyckades hitta en Caterpillar Twenty-Five började jag fundera över vilka Caterpillarmodeller tillverkade fram t.o.m. 1935 som finns eller har funnits i Sverige?

Följande modeller vet jag finns bevarade: Caterpillar Fifteen, Twenty-Two, Twenty-Five och Twenty-Eight.

Holt 5Ton (räknar den som en mycket tidig Caterpillar) har funnits vilket gamla bilder visar, bl.a. ägde chaufför Lundholm i Lycksele en Holt (mest troligt Holt 5Ton). Antagligen är det denne Lundholm som senare uppfann och började tillverka den s.k. Lyckseleplogen ca 1925. Holt såldes i början av 20-talet av importören AJMA (Aktiebolaget Järnvägsmaterial?). Troligt att bolaget sålde surplusmaterial från Första Världskriget så som Holt traktorer och järnvägsmaterial.

Jag är osäker på om några Caterpillar Ten och Thirty har funnits i Sverige men försäljningsbroschyrer finns för dem stämplade med den svenska importörens namn "AB Graham Brothers, Stockholm". 

2010-02-03

Har erhållit uppgift om att det finns en Caterpillar Ten bevarad. Har även hittat bildbevis för att det funnits en Caterpillar Thirty men bilden visar endast bakre delen av bandtraktorn så något 100% bevis är det inte.

2010-01-19

Tidiga Hanomag i Sverige

Hittade för ett tag sedan några mycket intressanta bilder på en tidig Hanomag Z25 (WD Z25 är den tidiga beteckningen) som jag inte visste hade funnits i Sverige. Hanomag K50 finns eller fanns i alla fall till för något år sedan. Det exemplar jag kände till och som fanns hos Maskinveteranerna i Piteå gick till skroten, ringde några månader för sent... Mycket synd då det var en fin traktor helt klart värd att spara.

www.bandtraktor.se © 2009 • Text och bild Erik Stenvall